Formació per a professionals

La participació activa dels professionals en processos de formació és fonamental per al desenvolupament de noves pràctiques.

Recentment, vaig tenir l’oportunitat d’exposar i treballar un projecte de sexualitat en unes jornades entre professionals d’un CRAE, on vaig posar en pràctica una metodologia diferent de la convencional.

Aquest projecte de sexualitat va sorgir de la interacció diària amb els usuaris i professionals del recurs, prioritzant la seva participació i aportacions des del mateix inici. Durant mesos de treball intens, es va crear un entorn de col·laboració que va culminar en una presentació fora dels models convencionals d’una formació. En lloc de optar per les classes magistrals, optem per una metodologia més participativa i dinàmica.

La clau d’aquest nou enfocament rau en el fet que el formador no és simplement un transmissor de coneixement, sinó que es converteix en un facilitador del diàleg i la interacció. Tal com assenyalen García i Martínez (2020), les metodologies actives basades en un enfocament competencial són la resposta més adequada per donar resposta als reptes de la formació per a professionals. A més, ofereixen exemples de situacions d’aprenentatge que inclouen recursos i seqüències per implementar aquestes metodologies.

Els professionals van estar immersos en un ambient de confiança i respecte, on totes les veus eren escoltades i valorades. Aquesta metodologia participativa va rebre elogis per la seva sensació d’aplicabilitat immediata i la motivació que va generar entre els participants. En aquest sentit, Pérez i Sánchez (2018) proposen l’ús de metodologies participatives com a activitats pedagògiques que permeten que els estudiants siguin generadors del seu propi aprenentatge.

La transició cap a aquesta metodologia no va ser senzilla. Es va requerir una planificació prèvia, l’ús de recursos visuals i dinàmiques grupals per fomentar la participació. A més, ofereixen orientacions i eines per dissenyar, desenvolupar i avaluar aquest tipus de formació.

La metodologia de formació que integra la modalitat presencial i la teleformació busca optimitzar recursos i temps d’aprenentatge

Rodríguez i García (2017)

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Scroll al inicio